Terrazzo vloeren: duurzame en unieke vloer voor elk interieur

Terrazzo vloeren, ook bekend als granito vloeren, bieden een fascinerende combinatie van duurzaamheid en esthetiek, ideaal voor een breed scala aan interieurontwerpen. Laten we deze rijke en unieke vloeroptie eens nader bekijken.

Wat is een terrazzo vloer?

Een terrazzo vloer, ook wel een granito vloer genoemd, is een slijtvaste gietvloer bekend om zijn authentieke uitstraling. Deze vloeren hebben hun oorsprong in Italië, maar zijn inmiddels over heel Europa te vinden. Het aanleggen van een terrazzo vloer is een vakwerk dat veel inspanning vereist.

Samenstelling van terrazzo vloeren

Terrazzo bestaat meestal uit marmerkorrels (granulaat) of granietkorrels die worden gemengd in betonmortel, klei of moderne epoxy. Na het samendrukken van deze materialen wordt het terrazzo gepolijst, waardoor de natuursteenkorrels een prachtige glans krijgen.

Personalisatie en ontwerp

Een groot voordeel van terrazzo vloeren is de mogelijkheid tot personalisatie. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren marmer en extra toeslagstoffen zoals glas. Dit maakt het mogelijk om unieke kleurcombinaties te creëren, die ofwel een klassieke of juist een moderne uitstraling geven. Ook mozaïekvloeren, met verschillende kleurvlakken en figuren gemaakt van kleine stukjes marmer, zijn een populaire keuze.

Voordelen van terrazzo vloeren

  • Unieke Uitstraling: Elke vloer is uniek met talloze uitvoeringsmogelijkheden.
  • Duurzaamheid: Terrazzo is zeer slijtvast.
  • Onderhoudsvriendelijk: De vloeren zijn makkelijk schoon te maken.

Nadelen van terrazzo vloeren

  • Gevoeligheid voor Krimp en Uitzetting: Dit kan leiden tot scheurvorming.
  • Arbeidsintensief: Het plaatsen van de vloer kan, afhankelijk van de oppervlakte, meerdere dagen duren.

Geschikte ondervloeren en onderhoud

Een stabiele betonnen ondervloer is ideaal voor terrazzo vloeren. Voor het onderhoud is het belangrijk de vloer te impregneren of te coaten met een beschermmiddel. Het gebruik van zure schoonmaakmiddelen moet vermeden worden, omdat deze de vloer kunnen beschadigen.

Omgaan met krassen

Hoewel een terrazzo vloer slijtvast is, kunnen er toch krassen ontstaan, vooral door het schuiven met harde voorwerpen of door zandkorrels. Indien nodig kan de toplaag opnieuw gepolijst worden om de vloer weer zijn originele uitstraling terug te geven.

Terrazzo vloeren bieden dus een perfecte balans tussen esthetiek en functionaliteit, ideaal voor wie op zoek is naar een vloer met karakter en duurzaamheid.

Ontdek de mogelijkheden van terrazo vloeren voor uw bedrijf met Nexa. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een offerte!